Zoeken
  • acvader

Is een Avonturen Club hetzelfde als een Scouting groep?

Het antwoord is ja en nee. Tijdens de workshop op de ‘Geloven in de buurt’-dag hebben we hierbij stilgestaan en proberen uit te leggen. Het meest eenvoudige antwoord is ‘ja’. De Avonturen Club is Scouting in een ander jasje (letterlijk misschien wel).


We werken samen met Scouting Nederland en zijn onderdeel van de Scouting Vereniging Leger des Heils. Daarmee zijn de Avonuren Clubs onderdeel van een groot Nederlands en internationaal netwerk van Scouts. En ook op die manier organisatorisch ingebed in de structuur van het Leger des Heils en Scouting.


Inhoudelijk maken de Avonturen Clubs gebruik van dezelfde methode als Scouting. Belangrijke onderdelen daarin zijn de progressie-matrix ( https://www.scouting.nl/downloads/spel/doorlopende-leerlijn/1885-progressiematrix-alle-speltakken/file ), de vaardigheids-ontwikkeling ( https://www.scouting.nl/spel/welpen/insignes ), en de basisprincipes Scouting ( https://nl.scoutwiki.org/Basisprincipes_van_Scouting_Nederland ).


Toch is de Avonturen Club ook anders. De groepen hebben geen Scouting uniform (Scout-fit) en er zijn minder formele aangelegenheden, zoals de installatie (inwijden) van nieuwe leden middels de belofte, en het hijsen van de vlag.


Overigens kunnen Avonturen Clubs zelf prima hun eigen tradities ontwikkelen, passend bij de club en de wijk en de stad waarin ze zich bevinden.


We kiezen voor deze manier omdat de uitstraling van de club iets zegt over de club en wat je doet. The medium is the message. Een uniform heeft een formele uitstraling, de boodschap is dat het dus een hele serieuze aangelegenheid is waar niet zomaar iedereen bij kan horen. Bij de Avonturen Club is iedereen welkom en mag meedoen. We gaan samen op avontuur.


Kortom, de inhoud en de gedachte achter de club is dat we kinderen iets willen leren en meegeven voor de rest van hun leven. Waarden en normen en vaardigheden die ze blijvend kunnen inzetten en ontwikkelen. We gebruiken daarvoor beproefde en kwalitatief goede methodes van Scouting. De uitstraling, en sommige inhoud, is inderdaad anders. Sommigen zouden zeggen ‘laagdrempelig’ of ‘buurtgericht’. Wij noemen het Avontuur. Doe je mee?!


Deze korte blog-post is nav een vraag tijdens de ‘Geloven in de buurt’-dag van het Leger des Heils (September 2019).42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Alle (groeps)leiding van een Avonturen Club (of Scouting groep) moet in het bezit zijn van een VOG. Dat is overigens zo voor al het jeugdwerk binnen het Leger des Heils. We vinden het ontzettend belan

Tijd om er op uit te gaan. Dit zijn onze 5 tips voor een avontuurlijke middag ter promotie van je club: 1. Paracord knopen Uurtje thuis oefenen. Touwtjes mee naar de speeltuin. En knopen maar. De kids

Avonturen Club

De Avonturen Club is een onderdeel van het Leger des Heils en de Scouting Vereniging Leger des Heils. Het bestaat uit Avonturen Clubs door het hele land en een online community.

Email

Telefoon

Leger des Heils: legerdesheils.nl 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Dank je wel!

Links